Lemnul: beneficii asupra corpului

  • Oamenii de stiinta japonezi au analizat efectele a doua materiale contrastante: lemnul si otelul. Ei au comparat reactiile celor 14 subiecti care si-au petrecut timpul in doua incaperi cu peretii captusiti cu lemn, repsectiv otel. Pulsul si bataile inimii subiectilor au fost masurate la fiecare 20 de secunde. Concluzia pe care cercetatorii au tras-o in urma experimentului a fost uimitoare: expunerea la lemn a scazut tensiunea arteriala a subiectilor, pe cand expunerea la otel a crescut-o semnificativ.
  • Un alt studiu desfasurat in Austria a avut in vedere 30 de subiecti care au dormit intr-un pat din lemn si alti 30 care au dormit intr-un pat dintr-un alt material. Dupa 3 saptamani de monitorizare a batailor inimii in timpul somnului, s-a ajuns la concluzia ca lemnul a redus subiectilor care au dormit in paturi de lemn bataile inimii cu 3500 de batai pe zi.
  • Un alt experiment desfasurat, tot in Austria, pe o durata de un an a avut drept subiecti 36 de elevi cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani, care studiau intr-o sali de clasa decorate si mobilate cu lemn. Alti 36 de elevi studiau in sali obisnuite, fara mobilier din lemn. Rezultatele au demonstrat diferente semnificative intre cele doua grupuri. Cei 36 de elevi care invatau in sali de clasa decorate cu lemn aveau un ritm al inimii mai mic si un nivel mai scazut de stres.

Lemnul: beneficii asupra mintii

  •  In  Japonia au fost supravegheati 44 de varstnici din azile dotate cu mobilier din lemn si alti 44 din azile cu piese de mobilier din alte materiale. S-a ajuns la concluzia ca mediul decorat cu lemn avea un efect foarte benefic asupra rezidentilor, incurajand interactiunea dintre acestia si imbunatatind starea emotionala.
  • Un alt studiu, desfasurat de aceasta data in Canada, a demonstrat ca textura si culoarea naturala a lemnului emana o caldura naturala, sporind confortul si relaxarea, reducand starile de stres si anxietate.